Podcast #14 - Kan je sales leren?

Door de overname van een mooi bedrijf komen er nieuwe collega’s bij LiveChat Service. Ik ontmoette de jongens van de sales-afdeling. Toen kwam al snel het aloude thema: 'Sales, kan je dat wel leren of moet dat in je zitten?' ter sprake. Ik vind: ‘’Sales kan je zeker leren, maar wel met heel veel oefening en training.'

Ik vergelijk het graag met situaties uit de sport. Ook in dit geval. Als je spierballen wilt kweken heb je drie ingrediënten. Je zal heel veel keren dat gewicht op moeten tillen, je zal rust moeten nemen en je zal op je voeding moeten gaan redden. En dat is hetzelfde bij sales. Je kan op internet heel veel voorbeelden van goeroes vinden die je kan kopiëren. Verdiep je daarin.''

Dus ga het oefenen. Dat is hetzelfde als bij die gewichten. Ik zelf ging als klein jongetje al met mijn vader mee naar de markt. En daar ben ik gaan oefenen, oefenen, oefenen. Het gaf me tijd om te schaven aan mijn verhaal. En wat ik daar geleerd heb, breng ik nog dagelijks in praktijk. Want of je nou net als mijn vader dameskleding verkoopt of een auto. Uiteindelijk draait het om het menselijk contact. En weten wanneer je wat moet doen of moet zeggen. Dus het is iets wat je kan perfectioneren. Je kan dus door training en oefening beter worden!

Maar dat leer je niet uit een boek. Natuurlijk zijn er strategieën beschreven of matrixen. Maar ik denk dat je meer in de praktijk leert. Door te kijken naar hoe iemand anders het doet.''

Want als het nou niet helemaal lekker loopt, waarom zou je dan niet een bijbaantje nemen waar je constant met klanten in contact komt. Op zaterdag wil je misschien andere dingen doen maar het is wel de manier om jezelf te verbeteren. Om jezelf dat klantencontact bij te brengen.’’

‘’Als laatste, en dat is misschien wel het meest belangrijke. Op een gegeven moment heb je een sales-verhaal. En dat verhaal werkt soms wel, en soms niet. Maar heel veel mensen kijken daarna niet verder. Ze laten zich niet meer begeleiden en gaan niet meer oefenen met bijvoorbeeld een collega. Dat is het slechtste wat je kan doen. Want als ik het dan weer vergelijk met die spierballen. Als je elke dag dezelfde oefening doet krijgt de spier geen prikkel meer om te groeien. En hetzelfde gebeurt met jouw verhaal. Dat wordt eentonig en zal het nooit beter worden. Voor spierballen heb je meerdere oefeningen nodig, voor goede sales heb je ook meer oefeningen nodig.

Scroll naar beneden voor de rest en leer op welk moment je anders naar sales gaat kijken! 

Ontvang regelmatig updates!

*Door je aan te melden ga je akkoord met onze voorwaarden en mogen wij jou daarom e-mails sturen met informatie over Nick Blom en gerelateerde ondernemingen.

Het is dus niet moeilijk, maar kijk ook naar anderen. Ik heb heel goed gekeken naar mijn vader. Ik heb dat gekopieerd, maar daar wel mijn eigen draai aan gegeven. Later in mijn carrière heb ik nog onder drie hele goede verkopers mogen werken. En alledrie hadden ze dingen die bij mij pasten. Natuurlijk waren er ook elementen die niet bij mij hoorden, dus ik heb enkel de dingen overgenomen die mij lagen. Waarvan ik zag dat ze werkten. Die heb ik geprobeerd in mijn eigen verhaal in te metselen.

En als je dan overal probeert de jouw aansprekende elementen toe te passen dan kom je op een gegeven moment tot jouw eigen presentatie! Het product is dan niet meer zo relevant, want de basis is gelegd. Hoe je met iemand omgaat, hoe je reageert. Wat je wel zegt of juist niet zegt en wanneer je pusht of wanneer je social selling toepast. De basis is er! En of ik nu over een vastgoedbelegging  praat, of over een spijkerbroek op de markt. Het gaat eigenlijk op dezelfde manier.

Als je dat in je achterhoofd houdt, dan wordt sales opeens heel anders. Omdat je dan bezig bent met de manier van presentatie en de manier hoe jij overkomt. In plaats van dat je bezig bent met het product. Als je weet dat je een bepaalde tactiek of strategie hebt die aanslaat dan zit je zelf veel comfortabeler. Maar dat kost dus training en oefening.

Kortom, kan iedereen het leren. Ja! Wordt iedereen een bodybuilder? Nee! Daar zul je ook aanleg voor moeten hebben. Maar er is niemand op deze wereld die geen spierballen kan kweken, en er is niemand die niet de basisprincipes van sales kan leren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte