Podcast #20 met Ruud Tuithof

Ruud Tuithof is commercieel directeur bij Elephant Road. Deze startup vertegenwoordigt experts als Jos Burgers (klantgerichtheid en marketing) en George van Houtem (onderhandelexpert) en biedt on demand e-learning sessies met de inzichten van die experts die via mobiel of tablet gevolgd kunnen worden. Tuithof is voorheen voorzitter geweest van JCI, een netwerkorganisatie voor ondernemende mensen tot 40 jaar die zich persoonlijk willen ontwikkelen.

Nick Blom: “Hallo allemaal, leuk dat jullie weer naar de podcast luisteren. Ik ben Nick Blom, online ondernemer. Vandaag ben ik in gesprek met Ruud Tuithof. Ruud is de commercial director van Elephant Road.’’

Ruud Tuithof: “Op 1 Juni ben ik begonnen als commercieel directeur bij Elephant Road. Wij zijn een startup. Een kind van Denk Producties (vooral bekend als de organisatie die Obama dit jaar naar Nederland haalde) en RMMBR. Gespecialiseerd in maatwerk voor e-learning.

Wij maken standaard content gericht op online programma’s om vaardigheden te ontwikkelen. Dat doen wij met de top autoriteiten op die bewuste vaardigheden. Dan kan je denken aan 21st Century Skills of de Future Work Skills. Daar focussen we ons actief op. Hiervoor heb ik bij een data analytics bedrijf gewerkt en daarvoor bij Webcare Company. Met heel veel plezier.

Ik heb een achtergrond in communicatiewetenschappen. Ik ben altijd gefascineerd in wat mensen nou precies drijft als het gaat om commercieel gedrag. Waarom drinkt de ene Heineken en de ander Grolsch? Waarom moet je Heineken niet verkopen in Enschede? Ik vind het leuk om commercieel bezig te zijn, om te bouwen en te  ontwikkelen. Dat kan bij Elephant Road. Mijn opdracht is om Elephant Road tot succesvol bedrijf te bouwen. We zijn nu met z’n zevenen en daar heel hard mee bezig!”

Nick: ”Waar je met mij op in wil zoomen is dan ook het bouwen van een succesvol bedrijf. Waar begin je? Met een idee? Met een team? Met beide? Wat voor beslissingen maak je?”

Leren staat niet bovenaan de strategische agenda

Ruud: “De disclaimer die erbij hoort is dat dit niet per se de waarheid is. Dit is hoe ik het zie. Wij gaan beginnen en we gaan het doen, dan kijken we welke steen na de volgende steen komt. Dat zou je heel ondernemend kunnen noemen maar ik geloof heel erg in het ‘doen’. We geloven ergens in, zien iets, hebben iets vast en dan kijken of het resoneert.

Als je kijkt naar onze markt is dat best conservatief. Leren staat niet bovenaan de strategische agenda. Maar volgens mij zou dat echt wel moeten zijn. De markt zit helemaal dicht met goed personeel. Om mensen vast te houden moet je ze ontwikkelen. Ik geloof ook dat iedereen zich wil ontwikkelen. Het zou dus veel prominenter in de strategische agenda moeten staan. Als je kijkt naar wat wij doen, dan denk ik dat het heel relevant is in die veranderende wereld. Een wereld waar mensen vaardigheden, anders dan kennis, moeten gaan opdoen. Daar begint het mee.

En geloof dat er behoefte is aan datgene dat je aanbiedt. De manier waarop je het aanbiedt. Dus online of blended. Je kunt fysiek ook met de top experts in seminars in companies aan de gang.

Persoonlijke ontwikkeling

In april begonnen we met een medewerker, de tweede was ik in juni. We zijn aan de gang gegaan met een huisstijl. Die was er ongeveer. Elke keer als er een gesprek was kwam er een slide bij of een aanscherping van het verhaal. Het is dus heel erg pionieren. Ik geloof niet in dikke plannen maken omdat op het moment dat je begint, het plan alweer achterhaald is. Ik geloof in het doen.

Ik was vorig jaar voorzitter van JCI. Een netwerk gericht op de persoonlijke ontwikkeling van professionals tot 40 jaar. Er waren plannen. Maar die zaten in de hoofden van mensen. We zijn heel erg veel gaan doen en dan is communicatie heel belangrijk. Dan zie je dat je heel succesvol kan zijn met een wereldcongres, als je gelooft dat er een behoefte is om mensen bij elkaar te brengen of kennis te delen. Als het geloof er is dat je wat kunt neerzetten. Dan moet je gewoon beginnen en het doen. Er gaan heel veel dingen fout. Dat is achteraf wel leuk, maar op het moment zelf niet.”

Nick: “Ik heb van veel mensen gehoord dat je het gewoon moet ‘doen’. Maar het ligt ook aan de situatie. Wie zijn de partijen met wie je samenwerkt? Heb je een partij die je steunt? Hoe zie jij dat?

Ruud: “Dat is helemaal waar. Wat kun je doen wanneer je de juiste mensen en partners om je heen hebt. Ik ben heel blij dat we met RMMBR vanuit het perspectief van het onderwijs samen kunnen werken. We hebben ongelooflijk veel aan hun qua kennis en kunnen. Daarnaast het netwerk van Denk Producties met experts op dat gebied.

In die zin is het makkelijk praten. Als je een fantastisch idee hebt maar je krijgt de financiering niet rond, dan kun je het niet zomaar gaan doen. Maar ik geloof wel sterk in die zolderkamer gedachte. Zo van; Ga nou maar eens beginnen. Wat ik veel in mijn netwerk zie is om een dag per week aan zulke ideeën werken en het proberen. Op die manier zie je hele succesvolle dingen ontstaan, of niet.”

Nick: “Ik ben het met je eens. Ik heb ook niet het idee dat je altijd een half jaar bezig moet zijn met logo, URL, bedrijfsnaam etcetera. Daar draait het niet om. Dat is iets wat meebeweegt, dat evolueert, dat wordt groter en krijgt vorm. Ik ben volgend jaar mei 10 jaar ondernemer. Ik geloof niet dat je iets op papier schrijft, dat is dan de heilige graal en dit gaan we doen!’’

Nick: ”Even over educatie. Wij zijn hier bij LiveChat Service met 37 medewerkers. Ik wil mensen stimuleren maar waar ik tegenaan loop is dit. We sturen iemand naar een cursus (al vind ik al dat wij dat niet moeten sturen maar dat iemand dat uit zichzelf wil doen) en dan komt ie terug en dan kan hij of zij er niks mee. Hoe zie jij die markt?’’

‘Ik geloof niet in trendwatchers’

Ruud: “Ik geloof niet in trendwatchers. Die lezen boekjes van anderen en vertellen dan wat er misschien kan gaan gebeuren. We zijn bezig met een AI cursus, een gratis leerprogramma voor Nederland. Ik dacht dat ik wel wat wist over Artificial Intelligence. Maar ik weet er helemaal niks van. Pas wanneer je erin duikt, weet je pas hoe weinig je weet.

Als je kijkt naar online leren. De belofte is dat je het zo van A naar B brengt in het bedrijfsleven. Goedkoop, snel en goed kunnen wij mensen de ideale medewerker maken. Die belofte is nooit uitgekomen!

Wat je kreeg was digitale boeken die ze allemaal moeten lezen via een scherm. Dat leest niet prettig en daardoor kreeg e-learning een beetje een negatieve tonatie. Wij geloven er erg in dat het flexibel moet zijn. Het moet er gaaf uitzien en moet met de beste mensen zijn. De markt verschuift heel erg. Naar wij bieden dingen aan en mensen mogen zelf kijken. Je ziet dat het beide niet werkt.

80% weet niet eens dat ze opleidingsbudget hebben. En maar 20% maakt er gebruik van. Mensen sturen werkt niet! Mensen laten kiezen werkt alleen als het dichtbij de onderwerpen is van wat ze zelf willen leren. Mensen willen zich ontwikkelen. Maar dan moet het wel gaaf zijn, laagdrempelig en leuk. Je ziet dat je mensen niet voor een flip over moet zetten met kennis die ze al in de basis kennen.’’

Nick: “Aan de andere kant wordt dat dan weer redelijk individueel, wat het ook lastig maakt. Vroeger was het makkelijk om 30 mensen in een zaaltje te krijgen en daar een docent voor neer te zetten. ‘’

Ruud: “Dat is wat je ziet in onze blended klas. Wat heel goed werkt in de grote zalen is inspiratie. Wij zoeken ook naar de methode om die inspiratie vast te houden. Dan gaat het om de impact van het leren. Dan kom je weer in mijn analogie van ‘doen’. Ik geloof er niet in om een zaaltje met 1000 man te vullen en dan zou iedereen meteen alles moeten weten. Ik geloof dat je ermee aan de gang moet.”

Na de balk lees je verder over de aansluiting van onderwijs op bedrijfsleven en de toekomstplannen van Elephant Road 

Ontvang regelmatig updates!

*Door je aan te melden ga je akkoord met onze voorwaarden en mogen wij jou daarom e-mails sturen met informatie over Nick Blom en gerelateerde ondernemingen.

Nick: “Ik irriteer me ergens aan. Het zijn twee dingetjes. We hebben hier de Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit. Dat is een bak aan mensen met potentie. Daar wordt je eng van. Dan loop ik zo de deur uit, wij zitten midden in het centrum, en dan staat het grote gedeelte van die mensen in een winkel broodjes te smeren. Of ze tappen bier enzovoort. Een hele grote gros moet stage lopen. Die komen dan hier bij mij binnen want wij hebben regelmatig stagiaires. Het basisniveau van heel veel kandidaten is echter redelijk bedroevend. Wij doen online marketing, chat, alles d’r op en aan. Maar zij hebben in de basis vaak niet zo heel veel idee van wat er gebeurt. Ze kunnen wel de marketingmix en de 5 P’s opnoemen. Maar waar wij dagelijks mee bezig zijn daar hebben zij geen idee van. Denk jij niet dat we die groep moeten stimuleren om leuk onderwijs te krijgen zodat als ze straks het werkveld in gaan dan automatisch zelf om die educatie gaan vragen.”

Ruud: “Wat je ziet is dat het onderwijs niet aansluit op het bedrijfsleven en dat is al een tijdje zo. Dat ze ook niet snel genoeg die transitie maken. Wat je wel ziet is dat het bedrijfsleven in het onderwijs wordt getrokken. Geef een gastcollege of breng ons mee naar de werkplek.

Fundamenteel het onderwijs veranderen of beter klaarmaken voor het bedrijfsleven is nog een heel dun iets. Je ziet dat ze dat in de boardroom wel willen maar dat het heel moeilijk van de grond komt omdat je met die accreditatie zit. Er is heel veel behoefte bij leerlingen om digitaal te leren. Dat zijn groepen die bijna 24 uur per dag op hun telefoon zitten. Daar moet je dus zijn. Ik denk wel dat het goed is om naast je studie in de bar te werken om de vaardigheid in gastvrijheid te leren.’’

Nick: “Het komt bij mij wat denigrerend over. Ik heb naast mijn studie jaren bij mijn vader op de markt gestaan. Ik heb daar geleerd om te praten met verschillende mensen. Dat is niet negatief. Ik was ook een student waar op ieder rapport stond: ‘Nick kijkt vaker naar buiten dan naar het bord.’ Ik had gewoon geen spanningsboog met wat er op dat bord stond. Dat wilt niet zeggen dat ik niet kan leren.’’

Als je iets kan verzinnen om die groep aan te spreken dan komt er uit de markt een vraag. Die mensen zijn straks gewend om een cursus te zien van bijvoorbeeld Google Analytics, leiderschap, vloggen enzovoort.’’

Ruud: “Ik zit ook in de beroepscommissie van Business School Notenboom. Zij hebben studenten die naast hun studie ondernemen. Dat kan bij sommige scholen niet. Die flexibiliteit moet je bieden. Ik geloof sterk in het online component. Dat je dingen online kan doen wanneer het jou uitkomt. Je ziet die trend ook in de consumentenmarkt. Een verkoop wordt tegenwoordig bijna alleen maar op de telefoon gedaan, 80% begint zn oriëntatieproces op de telefoon. Ik geloof er sterk in dat de markt daar gaat bewegen.’’

Wij proberen nog verder vooruit te kijken

Nick: “Je bent een startup. Je werkt met zeven man. Je hebt zo’n vraagstuk. En dan?’’

Ruud: “Het zit er met name in om al die groepen dichtbij je te houden. Dus het bedrijfsleven, het onderwijs en de doelgroep. We kijken naar wat er met de doelgroep gebeurt. Wat leeft daar? Wat voor experts moeten wij aanbieden? Als je kijkt naar de experts die we hebben, wie is dan de expert van morgen? Wij houden ons niet bezig met de vaardigheden die je gisteren moest hebben of morgen, maar overmorgen. Waar zijn mensen mee bezig? Enerzijds kijk je naar de wetenschap, maar die kijken vooral terug! Wij kijken vooruit en proberen nog verder vooruit te kijken. Wat ik zie is dat het kenniscomponent steeds minder belangrijk wordt. Ik maak het heel plat: Iedereen kan op Google dezelfde kennis tot zich nemen. Maar dezelfde vaardigheid ontwikkelen? Daar zit nog veel ruimte.”

Nick: ”Daar ben ik het met je mee eens. De mensen die wij proberen aan te nemen zijn juist degene die ergens heel specifiek goed in zijn. je ziet dat we steeds vaker bezig zijn met specialisten in plaats van generalisten.’’

Ruud: “Aanvullend daarin zie je ook dat er ook heel veel meer van mensen wordt verwacht. Waar we heel hard groeien is de markt van de advocatuur. Daar komt steeds meer bij kijken. Je moet klanten binnen halen, klantencontact doen, pitchen en onderhandelen! Er komen heel veel vaardigheden bij die eigenlijk niet worden aangeboden in hun opleiding. Mensen moeten ontzettend gaan stretchen, daar zijn ze eigenlijk nog niet klaar voor. Je hebt veel specialisten. Maar de vaardigheden eromheen moeten er nog bij.’’  

Nick: “De dingen die je noemt zijn ook een stukje algemene vaardigheden.”

Ruud: “Jazeker. Ik vind dat de mens veel meer op vaardigheden moet focussen. Gastvrijheid vind ik ook een belangrijke vaardigheid. Ik kom uit Utrecht. Daar wordt in de horeca niet meer meer geleerd hoe je mensen net die extra vibe geeft. Daarvoor ga je uit eten. Ik snap wel dat Utrecht geen ster heeft! Want dan heb je heerlijk gegeten, maar niet die betrokken beleving gehad. Ik geloof echt dat dan een skill is.’’

We moeten nu actief kijken naar de nieuwe rol van de mens

Nick: “Wij zijn natuurlijk vanuit de chats constant bezig hoe wij iets tegen iemand moeten zeggen om tot het beste resultaat te komen. Als ik in een chatgesprek iemand die zich net heeft voorgesteld meteen om zijn telefoonnummer vraag krijg ik die niet. Maar als ik zeg: ‘’Mag ik je telefoonnummer noteren mocht onze calculatieafdeling aanvullende vragen hebben, dan krijg ik hem altijd. Dan krijg ik nog een Dank je wel ook. Die menselijke vaardigheid valt te leren, maar iemand moet wel effort in tonen. Het is wel een training.’’

Ruud: “Zeker, zeker. Ik denk dat dat ook misschien in de basis zit van hoe wij met elkaar omgaan als personen. We zijn die omgang misschien een beetje vergeten door technologische ontwikkelingen en dualisme. Dat we even vergeten zijn hoe we met elkaar omgaan. We moeten nu actief kijken naar de nieuwe rol van de mens. Dat vraagt vaardigheden. In algemene zin moet je vaardigheden hebben. Eigenlijk ben je heel de dag aan het onderhandelen. Het begint bij mij al in de ochtend wie de vaatwasser uit ruimt!’’

Nick: “We hebben een hoop aspecten besproken. 2019 staat voor de deur. Waar ga je heen? Wat zijn de verwachtingen?’’

Ruud: ”Ik verwacht dat Elephant Road echt een groot verhaal wordt. Heel kort aangestipt, dat heeft te maken met de De Nationale AI-cursus die we 21 December gaan lanceren. Daar verwacht ik een big bang bij. Om echt de vaardigheids discussie in Nederland op te starten met de focus op AI. Waar de bewustwording, diversiteit en werkgelegenheid relevant is.

We hebben de verwachting dat het kabinet! de cursus in maart gaat volgen en er zit heel veel support van het bedrijfsleven. Het is overigens een maatschappelijk initiatief. We vinden dat die vaardigheid verbeterd moet worden in Nederland.

Het tweede is dat we met Elephant Road nieuwe titels gaan ontwikkelen. We hebben er 12 en willen naar 16 in 2019. Ik geloof ook dat we de impact van onze aanbod moeten vergroten.  Naast online programma's gaan we ook blended doen met een expert tijdens een seminar. Er tussenin kan een een online module worden gevolgd zodat men meteen met die vaardigheid aan de gang kan.

Dus in Q1 in 2019 willen we onze big bang hebben en in een ideale wereld staan we in een keer op de kaart net voor de kerst volgend jaar. Dat mensen zeggen: ‘Hé, dat is dat clubje uit Amsterdam dat bezig is met online vaardigheid. We gaan op die manier per sector kijken. Bijvoorbeeld in het onderwijs of in de zorg of in de algemene zin van online leren. Ik geloof dat we zeker moeten kunnen verdubbelen. Of in ieder geval zeker zichtbaarder moeten zijn. Dus commerciële groei, zichtbaarheid en impact van onze modules.''

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte