Start-ups: Het geweld van geld en investeerders

Naar aanleiding van het Startup Fest Europe in Nederland schreef ik twee jaar geleden enige frustratie van mij af in een blog op mijn persoonlijke LikedIn-pagina. Mijn ergernis over de nieuwe werkelijkheid waarbij jonge ondernemers meer aandacht hebben om geld op te halen in plaats van een bedrijf op te bouwen is nog steeds van toepassing. Vandaar dat ik het artikel ook hier nogmaals plaats.

Startup Fest Europe is voor veel startups de mogelijkheid om een mooie investering binnen te halen, en voor mij de mogelijkheid me weer groen en geel te ergeren. Ik zit van de week naar de tv te kijken en hoor een jonge ondernemer zeggen dat je zonder geld niet kunt groeien. De ergernis, aangewakkerd door deze uitspraak, kon ik delen met een collega die mij attendeerde op de documentaire ‘Veelbelovend’. Deze documentaire gaat over de gebroeders Dekker die samen met een compagnon het platform Gidsy opzetten in startup broedplaats Berlijn. Deze documentaire, uit 2013 alweer, geeft een goed beeld van de andere kant van een grote financiering. Een echte aanrader! (Via deze link is de documentaire terug te vinden)

Gidsy was een online platform waar organisatoren van kleinschalige lokale activiteiten in contact kunnen komen met potentiële deelnemers aan die activiteiten. Een voorbeeld van een evenement was een workshop portemonnees knutselen met papier en schaar. De creativelingen zetten de evenementen op het platform, waarvan ze per inschrijving 10% van de omzet betalen aan Gidsy. Een simpele formule die bij sites met héél veel traffic zeer succesvol kan zijn, maar bij weinig traffic compleet kansloos is. Kortom, goed idee maar lastig uit te voeren.

De gebroeders Dekker kregen een investering van ruim 1 miljoen euro van onder andere acteur Ashton Kutcher, een prachtig bedrag. Maar wat hebben ze er mee gedaan? Het is natuurlijk niet helemaal te zien in de documentaire, maar ik begin even met een opsomming: kantoor Berlijn, 15 man personeel met eigen Mac computer, wil je er een extra scherm bij? dan krijg je een extra scherm! Toen het geld binnen anderhalf jaar op was bleek er niemand bereid te zijn bij te storten en is Gidsy overgenomen door een grotere partij. Weg bedrijf, weg avontuur.

Waar ik mij nu de hele documentaire aan heb zitten irriteren was het gemak waarmee geld werd uitgegeven, terwijl er nauwelijks resultaten werden geboekt. Vlak voor de mislukte tweede fundingsronde werd de beste dag ooit genoteerd, 700 euro omzet! Wat? Hoor ik dat goed?! 700 euro omzet met een kantoor in Berlijn, 15 man personeel en ik weet niet hoeveel dure spullen. Oh ja, en een miljoen euro van investeerders lichter.
 

Ontvang regelmatig updates!

*Door je aan te melden ga je akkoord met onze voorwaarden en mogen wij jou daarom e-mails sturen met informatie over Nick Blom en gerelateerde ondernemingen.

Nu schrijf ik dit niet om de broers Dekker af te zeiken, helemaal niet zelfs. Ik heb juist veel respect voor die gasten. Hop het avontuur aan en vol gaan! Chapeau! Maar ik vraag mij wel af of het geld niet lui heeft gemaakt, of heeft gezorgd voor te veel afleiding van het uiteindelijke doel? Ik kan mij goed voorstellen dat een ruime reserve leidt tot minder creativiteit, je hebt immers geld dus is er minder noodzaak voorzichtig met geld om te gaan en keuzes goed te overdenken. Hebben deze super slimme jongens zich niet van het einddoel af laten leiden door personeelszaken, vergadering zus, vergadering zo, etc? Was het niet beter geweest om creatief uit te bouwen met weinig geld? Niemand zal het weten want Gidsy is overgenomen en de gebroeders Dekker hebben allebei een nieuwe carrière in de VS. Dat moet je ze nageven, het zijn geen opgevers.

Waar wil ik nu heen met mijn verhaal? Ik wil start-ups waarschuwen eerst te kijken wat ze zelf kunnen bereiken en zich niet meteen laten meeslepen in het geweld van geld en investeerders. Ik denk dat het soms beter is om een tijdje op een houtje te bijten, creatief tot een oplossing te komen en de focus op je doel te behouden. Wil dat zeggen dat een investering altijd slecht is? Helemaal niet! Maar denk goed na: is een investering echt noodzakelijk om mijn bedrijf van de grond te krijgen.....

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte